Programma’s digitale modes

Er bestaan veel programma’s om digitale modes mee uit te voeren op de computer in combinatie met een amateurradioset. De meeste programma’s ondersteunen meerdere digitale modes. Ik heb nog geen programma gevonden die met jt65 overweg kan, behalve dan de programmaatjes die speciaal voor deze mode geschreven zijn.


Laatste gratis versie van ham radio deluxe (hrd)Ham Radio deluxe is het meest bekend onder radio-amateurs. Vanaf versie 6 wordt er geld voor gevraagd, oudere versies waren freeware. Een oudere versie kun je nog downloaden op onder andere de site van IW5EDI en werkt vooralsnog prima. Je kunt deze versie ook downloaden van de downloadpagina.  HRD bestaat uit allemaal kleinere onderdelen die stuk voor stuk opgestart kunnen worden. De logboek functie is erg handig, met de goede instellingen kun je met één keer invoeren je QSL gegevens versturen naar e-Qsl, LOTW en HRD-log. In veel digitale modes is het zelfs mogelijk automatisch te loggen met een macro. Als je deze macro insluit in je “73 uitzending” heb je geen omkijken meer naar je logs.


MixW is een programma waar betaald voor moet worden, iets waar wij als zendamateurs meestal niet zo van houden.


 

FLdigi Hoewel de website erg ouderwets aandoet is de software van Fldigi goed bruikbaar op de gangbare besturingssystemen zoals Linux, Mac OS en Windows 7, 8 en 10.

Download hier de versie voor Windows 10

Hier een uitleg in het Engels van FLdigi

 


 

JT65 – HF HB9HQX Edition

Programma om JT65 mee te bedrijven op HF. Download het voor Windows 10 vanaf de downloadpagina

jt65hf software radio-amateur


 

WSJT-x is een programma om te werken in onder andere FT8, FT4 en WSPR

Het programma is ingewikkelder dan JT65-HF maar biedt veel meer mogelijkheden,  zo ook de mode JT9 die speciaal ontwikkeld is voor HF.

WSJT-x kun je  hier downloaden  voor windows 10. Voor overige besturingssystemen zoals Linux en Mac zie de website van dit programma

Bekijk hier de Engeltalige handleiding

wsjt digitale modes radio