Digi modes via websdr

sdr ontvanger die vaak gebruikt wordt bij websdr via internetVia internet kun je naar ontvangers luisteren die ook nog deels te bedienen zijn, de zogenaamde websdr ontvangers.

De meeste websdr ontvangers ontvangen van de 160 meter tot en met de 20 meter. Je kunt er qso’s in spraak op volgen. Je zou met wat kunstgrepen ook digitale signalen die je ontvangt via websdr kunnen decoderen, waren het niet dat veel websdr ontvangers de stukjes band waarin digitale modes gebruikt worden , niet doorgeven.

De websdr van de technische universiteit Twente geeft wel deze banddelen door en vind je hier.  De ontvangstantenne van deze ontvanger is wat beperkt en is qua resutaat ongeveer vergelijkbaar met een end fed halvegolf antenne.

Hoe digitaal van websdr decoderen

Het decoderen doe je met een standaard programma waarmee digitale modes worden verwerkt zoals Ham Radio Deluxe, FLDigi of WSJT. Het signaal van de websdr komt uit de browser, en deze maakt helaas (in Windows) altijd gebruik van de geluidskaart die het systeem gebruikt.

Het geluid uit de browser moet weer teruggevoerd worden naar de microfooningang van het programma dat decodeert. De houtje-touwtje manier om dit te bewerkstelligen is om een kabeltje met 2 3,5mm jackplugjes te gebruiken tussen de luidsprekeruitgang van de browser en de microfooningang van het decodeerprogramma. Het zal werken, maar je hebt wel een extra kabeltje nodig.

Voor Windows is er een virtuele soundcable verkrijgbaar, op deze site is die te vinden.

Na het installeren heb je er een keuze mogelijkheid bij om een extra geluidskaart te selecteren, namelijk VB audio cable. Deze stel je in als standaardgeluidskaart in Windows. In het decodeer programma stel je deze “geluidskaart” in als zijnde de microfoon. Nu geeft de browser het websdr signaal via virtual cable door aan het decodeerprogramma, geen extra kabeltje nodig en geen geplug!