DMR op de pc beluisteren

DMR is met wat omwegen te beluisteren op een Windows pc. Op een MAC en op Linux kan het ook, maar daar heb ik geen ervaring mee. Wel mag gezegd worden dat een deel van de software die hier gebruikt wordt uit Linux afkomstig is en via een omweggetje gebruikt kan worden op Windows.

sdr stick die ook gebruikt kan worden door zendamateurs

Ten eerste heb je een RTL DVB-T dongle nodig, verloopkabeltje en een, als je echt wat meer wilt ontvangen dan de lokale repeater, een buitenantenne voor 70 cm.

Deze dongle’s zijn voor onder de 20 dollar verkrijgbaar via buitenlandse sites, voor € 24,50 koop je er eentje met Nederlandse gebruikaanwijzing en de nieuwste versie bij Van Dijken Electronica .

Voor het installeren van de dongle lees je eerst de handleiding, deze vind je hier.  Hier vind je ook de drivers en de software die je nodig hebt. Steek de dongle niet eerst in de computer, een laat Windows niet naar drivers zoeken, deze drivers werken niet goed met de software die wij als zendamateur willen gebruiken. Je kunt als je dit geïnstalleerd hebt analoog ontvangen, dat is nog geen digitale DMR.

Sdrsharp gebruiken wij als zendamateur in combinatie met de sdr dongle
Sdr in actie

Maak een snelkoppeling SDRSharp.exe naar je bureaublad.

(Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar het lijkt mij dat je ook een gewone analoge ontvanger kunt gebruiken met een audio-uitgang die je aansluit op de lijningang van de pc.  Je moet dan wel alle filters en toonregelingen uit hebben staan.)

Voor DMR heb je de volgende bestandjes nodig: DSD160 en Cygwin1.dll, die zijn te vinden in dit zip bestand.

Pak de bestandjes uit in de map c:/dsd160.

Nu moet het signaal vanuit SDR sharp naar dsd160 gestuurd worden, en dat kan met een virtuele geluidskaart, VB-cable geheten. Deze kun je hier downloaden. Installeer deze software, let erop of je de 32 of 64 bit versie installeert.  Hierna start je de pc op en daarna zet je in het configuratiescherm VB cable in het tabblad “opnemen” op standaard.

Nu stel je SDR sharp in. Zet de stick op Nfm en stem af op een bekende frequentie, bijvoorbeeld die van een repeater. Meestal wijkt de frequentie van de stick iets af, met correction ppm kun je de stick precies op frequentie zetten.  De bandbreedte stel je in op 10.000 en onder de tab audio kies je bij  output voor cable output. “Filter audio” vink je uit.  Nu start je sdr sharp door links boven op het driehoekje te klikken en zet de frequentie op die van een DMR repeater, bijvoorbeeld 438.400 MHz voor Amsterdam.

In een commandoprompt in Windows (start > in programma’s en bestanden zoeken tik je cmd.exe en drukt op enter) . Voer het volgende commando in en druk op enter: cd C:\ . Voer daarna het volgende commando in en druk op enter: cd dsd . Je bent nu in de map dsd waar je de bestandjes hebt uitgepakt en kunt nu dsd160 starten door het commando: dsd160 -xr <Enter> .

dos scherm om dmr te kunnen luisteren via de computer
Als het goed is ziet je ms-dos scherm er bij het opstarten zo uit.

In plaats van dat ms-dos scherm starten en al die commando’s uit te voeren kunt u ook een snelkoppeling op het bureaublad maken. In dit voorbeeld is het zaak dat dsd160 in de map dsd staat rechtstreeks op de C schijf.
Open kladblok en tik in: C:\dsd\dsd160 -xr en sla dit op op het bureaublad  als “alle bestanden” met de naam dsd160.bat
Als je nu voor SDR ook een snelkoppeling op je bureaublad hebt kun je met 2 klikken DMR beluisteren op je pc.

Ontvang je een DMR signaal dan zul je allemaal regels over het beeld zien rollen, is het voice dan zul je spraak moeten horen uit je luidsprekers.